erfgoedobject

Molenhuis en molenromp

bouwkundig element
ID
14715
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14715
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Te midden van nieuwe bouw, molenhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterd en beschilderd woonhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Benedenverdieping met imitatievoegen en rechthoekige vensters. Rechthoekige deur met bovenlicht in een neoclassicistische omlijsting onder waterlijst op gegroefde consoles. Hogerop kleine rechthoekige venstertjes met afgeronde bovenhoeken in een geriemde omlijsting met paneelwerk onder de lekdrempel; bewaard houtwerk. Aanhorigheden en achtergevel: witbeschilderde lijstgevels onder pannen zadeldaken met rechthoekige muuropeningen.

Ten noordwesten aan de Molenstraat (nummer 2) bakstenen molenromp van een bovenkruier, afgetakeld in 1943. Deze molen was in de 19de eeuw gebouwd ter vervanging van een houten windmolen op de hoek van de molendam, die reeds vermeld wordt in 1574.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Molenhuis en molenromp [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14715 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.