erfgoedobject

Molenhuis en molenromp

bouwkundig element
ID: 14715   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14715

Beschrijving

Te midden van nieuwe bouw, molenhuis in neoclassicistische stijl uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterd en beschilderd woonhuis van vijf traveeƫn en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Benedenverdieping met imitatievoegen en rechthoekige vensters. Rechthoekige deur met bovenlicht in een neoclassicistische omlijsting onder waterlijst op gegroefde consoles. Hogerop kleine rechthoekige venstertjes met afgeronde bovenhoeken in een geriemde omlijsting met paneelwerk onder de lekdrempel; bewaard houtwerk. Aanhorigheden en achtergevel: witbeschilderde lijstgevels onder pannen zadeldaken met rechthoekige muuropeningen.

Ten noordwesten aan de Molenstraat (nummer 2) bakstenen molenromp van een bovenkruier, afgetakeld in 1943. Deze molen was in de 19de eeuw gebouwd ter vervanging van een houten windmolen op de hoek van de molendam, die reeds vermeld wordt in 1574.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Molenhuis en molenromp [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14715 (Geraadpleegd op 06-06-2020)