Pastorie van de Sint-Martinusparochie

Beschrijving

Pastorie gelegen in een mooie beboomde tuin die met een geplaveide toegangsweg en ijzeren hek uitgeeft op de Kaai. Tot in het midden van de 17de eeuw stond de pastorie op de plaats van de Broederschool (Dorpstraat 38); een nieuwe pastorie werd hier gebouwd in 1659.

Verankerd bakstenen gebouw op rechthoekig grondplan te dateren eind 18de eeuw, hersteld na de Tweede Wereldoorlog. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak waarop dakruitertje met klok, bekronend kruis. Ontpleisterde en verhoogde lijstgevels op een gecementeerde plint met deels beluikte rechthoekige vensters, laatstgenoemde verbouwd aan de voorgevel; hergebruikte geprofileerde negblokken. Zuidelijke voorgevel met licht uitspringende deurtravee, rechthoekige voor- en achterdeuren met bovenlicht in vlakke hardstenen omlijstingen met 18de-eeuwse steenmerken. Achtergevel met aangebouwde erker. Salon (noordwesthoek van het gebouw) beschilderd stucwerkplafond met slingers, bloem- en rocaillemotieven; aan weerszij van de schouw ingebouwde kasten (18de eeuw). Ten westen lager aanbouwsel met 19de-eeuwse (?) schouw, omgebouwd tot garage.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastoriëen, Burcht, Sint-Martinus, dossier 1.

Auteurs: Steyaert, Rita