Sleutelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sleutelhof

Beschrijving

Zogenaamd Sleutel(s)hof, modo "Sleutels" (1659), "Den Sleutel" (1678) of "Het Sleutels" (1715), gelegen aan de oever van de Schelde in de buurt van het Backersveer en de Kruibeekse Scheibeek die tot in 1923 de gemeentegrens was; heden op militair domein. Landelijke omgrachte en omhaagde herenwoning die in kern opklimt tot de 17de eeuw, destijds was hier een brouwerij, een mouterij en een molen.

L-vormig woonhuis met aan westzijde aangebouwde stalling onder haakse overkragende zadeldaken (Vlaamse pannen). Beschilderd en verankerd bakstenen gebouw op een gepikte plint in traditionele stijl met sporen van de vroegere vensters, neggen en wigvormige ontlasting. Zuidvleugel (loodrecht op de Schelde) van vier + twee traveeën. en één bouwlaag met recente beluikte rechthoekige vensters. In tweede travee, sobere barokke, geblokte rondboogdeur van hardsteen onder gekorniste waterlijst. Noordvleugel (parallel aan de Schelde) van vier traveeën en twee bouwlagen met eveneens vernieuwde rechthoekige vensters, klokkestoeltje op het dak. Aan westzijde van laatstgenoemde vleugel aangebouwde lagere stalling (loodrecht op de Schelde) met rechthoekige en rondboogvormige muuropeningen, muurvlechtingen in westelijke puntgevel. Volgens A. De Groodt was er binnen op een van de schoorstenen een frescoschildering (jacht en vogelvangst) van J. Leemans van 1669. Inmiddels gesloopt.

• DE GROODT A., De oude hoeven in het: Land van Waas, Antwerpen, 1955, p. 108-110.

Auteurs: Steyaert, Rita