School

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Schoolgebouw van twaalf traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, asfaltleien), uit begin 20ste eeuw. Verankerde baksteenbouw. Travee gemarkeerd door lisenen en overhoekse muizentandfriezen. Rechthoekige ramen. Rechts ertegen: voormalig schoolhuis uit eind 19de eeuw, van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Verankerde baksteenbouw. Steekboogvormige muuropeningen.

Links ruime kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, in 1830 gebouwd, en tot de huidige afmetingen vergroot in 1844. Rechthoekig neoclassicistisch gebouw van vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), met vooraan een zeszijdige dakruiter. Voorgevel met dichtgemetselde ingangsdeur, pilasters en driehoekige geveltop met arduinen beeldnis. Zijgevels met vlak omlijste rondboogramen. Pilasters op de penanten.

Binnenruimte heden in gebruik als schoolrefter.

• VAN VLIERBERGHE J. 1937: Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas 49.1, 40.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

De ruime kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, gebouwd in 1830 en vergroot in 1844, werd gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els