erfgoedobject

Klompenmakerij Luyckx gebroeders

bouwkundig element
ID
14760
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14760
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Mechanische klompenmakerij "Luyckx gebroeders", in 1908 op ambachtelijke wijze gestart en sinds 1927 mechanisch uitgebouwd. Het familiebedrijf, ondergebracht in kleine dienstgebouwen op het erf van een gemoderniseerd woonhuis zonder noemenswaardigheden, wordt gerund door twee broers en een knecht. De wekelijkse produktie van 300 à 400 paar klompen wordt enerzijds en voornamelijk geleverd aan de Belgische staalnijverheid (veilig schoeisel voor de arbeiders) en anderzijds aan de Waalse stad Binche (speciaal voor de karnavalfeesten).

Achtereenvolgende bewerkingen: 1. uitzoeken en omzagen van de geschikte bomen (uitsluitend wilg en Canadapopulier uit het Waasland), 2. zagen van de boomstam in klossen (schijven van circa 40 centimeter), 3. zagen van de klossen in blokken (zogenaamd "brunt model") met cirkelzaag, 4. versnijden van de blokken op de copieermachine (gesigneerd "Philips Puurs", van circa 1945) als het ware een zogenaamd "model" gemaakt van olm of beuk, S. uitboren op de boormachine, 6. binnenzijde verder bewerken met fijnere boormachine, 7. afsnijden van neus, hiel en kap op zogenaamde "combineuse-snijmachine", 8. pokeren van binnen- en buitenkant met twee verschillende poliermachines, 9. laten drogen in droogschuren met open wanden (twee à drie weken), 10. roken in kleine bakstenen rookoven (circa 24 uur) onder pannen zadeldekje.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klompenmakerij Luyckx gebroeders [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14760 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.