erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
14766
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14766

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis met gecementeerde gevel van vier traveeën onder afgesnuit zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verhoogde begane grond met arduinen plint reikend tot boven de lekdrempels op consoles. Rechthoekige vensters, op de benedenverdieping met houten rolluikkasten, op de bovenverdieping in geprofileerde omlijstingen met versierde sluitsteen. Gevel bekroond door gelede architraaf en getande kroonlijst op modillons. Rechter zijgevel bevat de rondboogvormige ingangsdeur in licht vooruitspringende middentravee. Kleine steektrap. Voorts identiek aan de voorgevel.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

De gevels ondergingen een aantal wijzigingen; de getande kroonlijst op modillons is verdwenen. De ramen op de gelijkvloerse verdieping zijn niet meer rechthoekig maar rondboogvormig. Het schrijnwerk is vernieuwd en de houten rolluikkasten zijn verdwenen.

Datum: 02-07-2020

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14766 (Geraadpleegd op 18-04-2021)