erfgoedobject

Hof Sanders met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
14769
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14769

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Hof Sanders" genoemd naar de eerste bewoners, familie van Antonius Sanderus, en sinds 1961 ingericht als gemeentehuis, na een grondige restauratie door architect Hilaire De Boom (Sint-Niklaas). Gelegen in een tuin, thans als gemeentepark aangelegd naar Frans model. Traditionele bak- en zandsteenarchitectuur uit de 16de eeuw, bestaande uit twee vleugels, haaks op elkaar, met in het snijvlak een achtkantige traptoren. Twee bouwlagen op hoge zandstenen sokkel en afgedekt door zadeldaken (leien). Haakse vleugel met trapgevelbekroning (8 treden + overhoeks topstuk) en de traptoren zijn oorspronkelijk. De lange vleugel van vier traveeën evenals de achterbouw hiertegen zijn volledig herbouwd en verhoogd. Typische zandstenen hoekblokken, speklagen en steigergaten. Kruiskozijnen en kleinere rechthoekige vensters als lichtopeningen. Korfboogdeur onder gekorniste druiplijst.

  • NAUTS H., Kunsthistorische beschouwingen over de voorgevels der landelijke gemeentehuizen in het Land van Waas (gebouwd in de 16de, 17de en 18de eeuw), in Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 70/3 + 4, 1967, p. 192-193.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof Sanders met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14769 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.