Gemeentehuis

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, sinds 1961 ingericht als politiecommissariaat na het verhuizen van de administratieve diensten naar het "Hof Sanders".

Karaktervol classicistisch gebouwtje in 1742 (fries) opgetrokken naar ontwerp van Joannes Fredericus Manderschaidt, gezworen landmeter, ter vervanging van het gesloopte "parochiehuis " waarvan reeds in 1576 sprake was.

Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën op hoge zandstenen sokkel waarin twee, eertijds beluikte, arduinen bolkozijnen. Steekboogvensters in geprofileerde arduinen omlijsting. Spiegelboogdeur in rijk geprofileerde arduinen omlijsting voorzien van korte neuten, een recht kalf, gegroefde sluitsteen en gebogen waterlijst en voorafgegaan door een dubbele arduinen bordestrap (10 treden), met ijzeren puiafsluiting waarin de letters van Sint-Gillis voorkomen. Gevel beëindigd op een gelede architraaf, gedateerde fries en houten kroonlijst op modillons. Linker zijgevel van twee traveeën met muurvlechtingen en identieke vensters als in de voorgevel. Haaks tegen de achtergevel, recente bijbouw in nagebootste stijl.

• NAUTS H., Kunsthistorische beschouwingen over de voorgevels der landelijke gemeentehuizen in het Land van Waas (gebouwd in de 16de, 17de en 18de eeuw), AOKW 70/3 + 4, 1967, p. 190-192.

Auteurs: Demey, Anthony