Gemeentepomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentepomp

Beschrijving

Gemeentepomp van 1739, in 1921 afgebroken bij de aanleg van het wegdek en later getrouw gereconstrueerd naar het oorspronkelijk model. De bak en het voetstuk zijn originele stukken. Vrij hoge arduinen constructie op veelzijdige, geprofileerde sokkel. Rechthoekige romp met vierkante hals en bekronende vaas. Elk vlak is versierd met verdiepte panelen. Voorts nog horizontale markeringen door cordons en uitstekende dekplaten. Geschonden waterreservoir.

• OELBRANDT M. & THYSSEN L., Sint-Gillis- Waas in oude prentkaarten, 1972, p. 15.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

In 1997 werd de gemeentepomp gerestaureerd. De pomparm werd vervangen door een koperen exemplaar. Als verwijzing naar de oorspronkelijke combinatie van pomp en schandpaal, aan de achterzijde van de pomp een ketting met daaraan een halsijzer gemonteerd. Van der Loef, smid in Gentbrugge, vervaardigde het wapenvaantje, de ketting met halsijzer en de koperen pomparm. Op basis van archiefonderzoek werd de omgeving van de paal gereconstrueerd, namelijk een rechthoekig pleintje van kasseistenen met vier hardstenen palen op de hoeken.

• Informatie verkregen van IOED Erfpunt (september 2020).