erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
14779
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14779

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op hoge arduinen plint. Begane grond met imitatiebanden, uitstralend boven de vensters. Laatstgenoemde zijn steekboogvormig, gevat in een geprofileerde omlijsting, op de bovenverdieping voorts bekroond door een zwaar hoofdgestel en voorzien van doorgetrokken onderdorpels en verdiepte borstweringen; lekdrempels op consoles onderaan. Getoogde deur in geprofileerde arduinen omlijsting waarboven een rechthoekige balkon op zware consoles met balusterborstwering. Klassieke gevelbeëindiging. Rondbogige zoldervensters in de beraapte en verankerde linker zijgevel.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

Links van de woning wordt het perceel afgesloten door een ijzeren hek.

  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (september 2020).

 

Datum: 19-10-2020

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14779 (Geraadpleegd op 08-03-2021)