Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hoge arduinen sokkel. Middenrisaliet van twee traveeën met bossagewerk en op de bovenverdieping licht gebogen balkons met balustrades op zware consoles. Rechthoekige poort en vensters, alle in geprofileerde omlijsting, op de bovenverdieping met oren; verdiepte borstweringen. Vlak omlijste zoldervensters. Zware cordons en gekorniste kroonlijst met tanden en klossen bewerken een horizontaal evenwicht.

Prachtig privaat park afgesloten door ijzeren straathek en arduinen pijlers in Lodewijk XVI-stijl.

Rechts van het straathek bevindt zich het vroeger koetshuis onder schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Traveeën aangeduid door geblokte pilasters. Drie steekboogpoorten waarboven telkens twee rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in dito nis. Straatgevel van twee traveeën; steekbogige vensters en deur met verspringende dagkanten. Geveleinde op gelede architraaf, vlakke fries en gekorniste kroonlijst.

Auteurs: Demey, Anthony