Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.
Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hoge arduinen sokkel. Middenrisaliet van twee traveeën met bossagewerk en op de bovenverdieping licht gebogen balkons met balustrades op zware consoles. Rechthoekige poort en vensters, alle in geprofileerde omlijsting, op de bovenverdieping met oren; verdiepte borstweringen. Vlak omlijste zoldervensters. Zware cordons en gekorniste kroonlijst met tanden en klossen bewerken een horizontaal evenwicht.
Prachtig privaat park afgesloten door ijzeren straathek en arduinen pijlers in Lodewijk XVI-stijl.
Rechts van het straathek bevindt zich het vroeger koetshuis onder schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Traveeën aangeduid door geblokte pilasters. Drie steekboogpoorten waarboven telkens twee rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in dito nis. Straatgevel van twee traveeën; steekbogige vensters en deur met verspringende dagkanten. Geveleinde op gelede architraaf, vlakke fries en gekorniste kroonlijst.
Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent. Auteurs: Demey, Anthony Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Tuin
Op de Ferrariskaart uit het laatste kwart van de 18de eeuw staat reeds de voorloper van het huidige herenhuis met tuin afgebeeld. Op dat moment beperkt de huidige grote 8-vormige vijver zich nog tot een kleine ronde vijver, ongeveer in het midden van de tuin. Deze constellatie blijft nog zeker tot het derde kwart van de 19de eeuw bestaan. Op de topografische kaart van 1868 wordt in de tuin rondom de centrale ronde vijver een 8-vormig padenpatroon afgebeeld. De tuin heeft op dat moment uitsluitend een sierfunctie.
De huidige tuinaanleg in landschappelijke stijl hangt vermoedelijk samen met de bouw van het herenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Daarbij wordt de vijver sterk vergroot en aangelegd in de vorm van een 8 met onregelmatige oevers die het "romantisch effect" vergroten. Hierbij mag een tuinbrug over de insnoering van de vijver niet ontbreken. Met de uitgegraven aarde wordt een rond heuveltje in de zuidelijke tuinpunt opgeworpen. Mogelijk herbergt dit heuveltje een ijskelder. Daarnaast wordt langs de westzijde van de vijver een langwerpige heuvel opgeworpen die deel uitmaakt van het wandelparcours doorheen de tuin.
Het westelijk tuingedeelte is vandaag bebost met een gemengde beplanting.
Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
Topografische kaarten van België, Eerste editie, Krijgsdepot, uitgegeven in 1865-1880, schaal 1:20.000.
Geoportaal Onroerend Erfgoed, DHM, Kerkstraat 48, Sint-Gillis-Waas [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 30 april 2024).