erfgoedobject

Molenaarswoning met maalderij

bouwkundig element
ID
14810
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14810

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning met maalderij
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kluizenmolen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamde "Kluizenmolen" met woonhuis, schouw van de voormalige mechanische maalderij en moderne dienstgebouwen.

De houten staakmolen, reeds voorkomend op een figuratieve kaart van 1651, werd in 1913 afgebroken.

Woonhuis met kleine voortuin en voorgevel (zuiden) van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met recente dakkapellen (nok parallel met de straat, pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw, doch in 1847 aangepast. Gecementeerde baksteenbouw met beluikte rechthoekige vensters. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met rechte waterlijst op slanke voluutconsoles; latei met inscriptie "B.J. 1847 FORDYN" (naam van de toenmalige mulder).

Interieur met volkse muurschilderingen in de gang, onder meer met de afbeelding van de vroegere toestand van woonhuis, stallen en molen.

Ten oosten van het woonhuis, resten van de voormalige mechanische maalderij uit eind 19de eeuw, in 1919 gekocht door Jozef Van den Bergh en in 1965 stilgelegd. Enkele bewaarde muren en een cilindrische bakstenen schouw. Technische infrastructuur (een tarwe- en een roggemolen, een haverpletmolen en een builmolen, sinds 1927 aangedreven door elektriciteit ter vervanging van een stoommachine) heden volledig verdwenen.

  • DEWULF M. 1971: De verdwenen molen en het nog bestaande molenhuis van het Kluizenhof, Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 74.1 en 2, 124-125.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het rieten dak van de molenaarswoning zou in 1847 vervangen zijn. Van de oorspronkelijke zeven fresco's die in de inkomhal aanwezig waren, zijn er nu nog twee zichtbaar.

  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (september 2020).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenaarswoning met maalderij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14810 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.