Steenbakkerij De Herleving

Beschrijving

Voormalige steenbakkerij "De Herleving", circa 1919 ontstaan door samensmelting van twee kleine bedrijven, namelijk dit van Piet Ivens en dit van mevrouw Van de Vijver, door de heer H. Van der Peyl onder de naam "Sint-Jozef". Circa 1925 verandert de naam in "Briqueterie De Herleving". In 1960 gekocht door P. Van Der Steichel (Stekene) die op 20 april 1980 de productie heeft moeten staken.

Op het terrein van circa 24 ha bevinden zich thans onder meer nog volgende gebouwen: steenfabriek, droogloodsen, oven met schouw.

Uitgestrekte kleigroeve waarin jaarlijks van april tot september gegraven werd, sinds 1927 met zogenaamde "excavateur", gemerkt "Briqueteries et Ateliers Landuydt, Societe anonyme TerhaegenBoom, 1837-1927, Division Ateliers de Constructions". Voorts spoorlijn voor de kipwagentjes en waterpomp om de groeve droog te houden.

Steenfabriek met hellend vlak van 1927-1928 waarlangs de wagens omhoog getrokken werden. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen), aan de rand van de groeve ingeplant.

Technische infrastructuur in volgorde van de productie: zogenaamde "kastenbeschikker" (rechthoekige bak waarin de ruwe klei gekipt wordt); "walsmachine" (molen om de ruwe klei doorheen een ijzeren rooster fijn te pletten); transportband; zogenaamde "strengpers" bestaande uit een zogenaamde "asmenger" (mengmachine met een centrale liggende as), vacuümpomp (om de gemalen en gemengde klei om te vormen tot een plastische massa), mondstuk met vorm (verschillend volgens de baksteenformaten); zogenaamde "afsnijmachine" (machine die met staaldraad de streng op de juiste lengte der stenen snijdt); zogenaamde "afraapmachine" (machine die de gesneden stenen op de wagens laadt). A1 deze machines worden sinds 1927 aangedreven door een elektromotor.

Droogloodsen: tientallen langwerpige houten loodsen met rieten wanden en pannen zadeldak, noord-zuidelijk georiënteerd. Een kleiner aantal staat oost-westelijk gericht. Hierin werd de opgebakken steen gestapeld na aangevoerd te zijn door kleine spoorwagens, getrokken door een paard.

Ringoven: oost-westelijk georiënteerde zogenaamde "Hoffmannoven", in 1924 gebouwd naar ontwerp van architect Ernest Hamot, met een dagelijkse capaciteit van 50.000 stenen, en gevat onder twee evenwijdige zadeldaken ((nok parallel met de straat, Vlaamse pannen).

Omlopend lessenaarsdak. Cilindrische bakstenen schouw.

• VAN DER STEICHEL P., persoonlijk archief.