Maalderij Van Goethem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij Van Goethem

Beschrijving

Voormalige maalderij "Van Goethem", buiten bedrijf gesteld in 1972 en bestaande uit woonhuis en vrijstaand, bakstenen dienstgebouw onder zadeldaken. Gekasseide oprit met voor de bedrijfspoort ingewerkte molenstenen. De voormalige houten staakmolen uit de 16de eeuw, zogenaamd "Dorpsmolen" of "Moortelsmolen", werd in 1919 gesloopt. Bewaarde maalstenen met ingekapt jaartal 1622, tegen het maalderijgebouw.

Achtzijdig bakstenen maalderijgebouw uit de 19de eeuw, ingebouwd in recentere constructies. Tegen de rechter zijgevel, cilindrische bakstenen schouw met tulpvormige bekroning, eertijds verbonden aan de stoommachine. Bewaarde technische infrastructuur: twee graanmolens (tarwe en rogge) met houten bekisting, en een haverpletmolen, naast elkaar gemonteerd op eikenhouten stoel waarin de aandrijfassen (houten en ijzeren tandwielen), verbonden aan de dieselmotor (gesigneerd "Deutz"). Laatstgenoemde vervangt sinds 1932 de verdwenen gaspower. Ter afkoeling van de motor: waterpomp, gesigneerd "Gasmotoren-Fabrik-Deutz. Zweigfabrik. Berlin, N.W.87". Moderne havermolen (veevoeders) en molen voor het malen van eikenschors voor de leerlooierij.

Auteurs: Demey, Anthony

De bakstenen schouw is niet meer aanwezig.