Maalderij Baetens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij Baetens

Beschrijving

Maalderij "Baetens" met woonhuis, maalderijgebouw en achterin gelegen moderne dienstgebouwen zonder noemenswaardigheden. De houten staakmolen, reeds vermeld in archiefstukken van 1490 en heropgebouwd in 1646-47 door Anthonis Vlaminck, werd in 1929 gesloopt voor de aanleg van de huidige straat. Woonhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, asbestleien), uit de eerste helft van de 20ste eeuw, zonder verdere noemenswaardigheden.

Links ervan, haaks op de straat ingeplant, eenvoudig bakstenen maalderijgebouwtje uit eind 19de eeuw doch met jonger dak. Bewaarde technische infrastructuur (nog dagelijks in werking: twee graanmolens (tarwe, rogge) op eikenhouten stoel waarin het aandrijfmechanisme zich bevindt (houten en ijzeren tandwielen). Huidige aandrijfkracht: elektriciteit, ter vervanging van de dieselmotor uit het tweede kwart van de 20ste eeuw en de gaspower uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Voorts een builmolen (buiten gebruik), één haverpletmolen en een moderne hamermolen.

Auteurs: Demey, Anthony