erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
14820
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14820

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Open hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Open hoeve bestaande uit woonhuis, dwarsschuur en enkele kleinere aanhorigheden zonder noemenswaardigheden. Schaars beboomd erf met ligusterhaag aan de straatzijde. Woonhuis van het dubbelhuistype met gewitte voorgevel (op het zuiden); vijf onregelmatige traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) voorzien van een getrapt dakvenster 1661 gedateerd (ruitvormig jaarsteentje). Verankerde bak- en zandsteenbouw met speklagen. Beluikte en getraliede kruiskozijnen met wigvormig ontlastingssysteem. Korfboogdeurtje in kwarthol geprofileerde omlijsting met diamantkopimposten en dito sluitsteen, een gekorniste waterlijst en een getralied bolkozijn als bovenlicht. Rechter zijgevel met aandak op schouderstukken en bewerkt met vlechtingen. Rechthoekige zoldervensters. Linkerzijgevel vernieuwd. Binnen behouden moerbalken met versierde sloffen en kinderbalken. Haaks op het woonhuis, ten zuidwesten ervan: grote dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak (riet, golfplaten) met typische opwaartse welving boven de menpoort. Van de vroegere houten wanden blijft enkel de top van de linkerzijgevel over (horizontale beplanking).

  • DE GROODT A., De oude hoeven in het Land van Waas, 1955, s.l., p. 33.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14820 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.