Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk

Beschrijving

Kapel van 1913, opgericht ter plaatse van het voormalige klooster van de Hanswijk- of Dalscholieren (1286-1577); van de twee ontwerpen ingediend door architect Cyr. Van den Bergh, werd de sobere versie weerhouden; in 1960 werd de kapel hersteld en opnieuw ingewijd.

Eenbeukig neoromaans kapelletje van twee traveeën met afgeronde apsis, onder leien zadeldak met octogonaal klokkentorentje. Baksteenbouw met zandstenen puntgevel geopend met omlijste korfboogdeur en oculus; gevelplaat met volgend opschrift: "Deze kapel werd gebouwd ten jare 1913 op de plaats waar in 988 het miraKuleus beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijck aanlandde." Zijgevels met verdiepte rondboogvensters, gevat in rechthoekige spaarvelden met tandlijst. Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf.

Rondom de kapel, kruisweg afgesloten met ijzeren hekken aan de straat.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief 4471, 1913, nummer 46.