erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
14850
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14850
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Open hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Open hoeve met woonhuis, voormalig koetshuis en dwarsschuur. Deels met gras begroeid erf. Woonhuis van het dubbelhuistype schuin op de straat ingeplant. Gedecapeerde voorgevel (op het westen) van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Beluikte rechthoekige vensters onder houten latei; rechthoekige arduinen deuromlijsting met hoge neuten, een gedateerd tussenkalf (1859) en een neoclassicistisch hoofdgestel, met op de fries de naam van de eerste eigenaar: C. L. DE SOOMER; bovenlicht met originele roedeverdeling. Bepleisterde en gelede architraafband onder de kroonlijst op modillons. Linker zijgevel met drie vlak omlijste rondbogige vensters. Achtergevel met beluikte rechthoekige vensters, de eerste twee iets hoger geplaatst boven de kelder. Vroeger koetshuis met ankers 1869 gedateerd (9 verdwenen). Bakstenen constructie onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). De oorspronkelijke rechthoekige koetspoorten in de topgevel zijn nu gedicht, maar nog steeds geflankeerd door bakstenen pilasters. Rondbogig laadluik in de geveltop.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14850 (Geraadpleegd op 15-06-2021)