Windmolensite Roomanmolen

Gemeente Sint-Gillis-Waas

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Roomanmolen en molenaarswoning

omvat de bescherming als monument Windmolen Roomanmolen
gelegen te Beekstraat 10 (Sint-Gillis-Waas)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Pauwels

Beschrijving

De site omvat de molen en het molenhuis. De zogenaamde "Roomanmolen" is een ronde stellingmolen van baksteen, gebouwd in 1847 door de familie Persoons en in 1963 gerestaureerd onder leiding van architect Fernand Weyers. Totale hoogte 24 meter; diameter aan de grond 12 meter; houten gaanderij op 11 meter hoogte. Rondboogvensters met kleine ijzeren roedeverdeling. Drie steekboogpoorten waarvan een later gedeeltelijk werd dichtgemetseld. Wiekenkruis met ijzeren roeden, verdekkerd in 1958. Interieur met zes opeenvolgende zolders, van onderen naar boven: stapelzolder, maalzolder, steenzolder, stortzolder, luizolder en kroonzolder.

Tegen de molenvoet werd in 1870 een bakstenen gebouwtje met hoge cilindrische schouw opgetrokken, voorzien van een thans verdwenen stoommachine dienstig om te malen bij windstil weer.

Aan de straatzijde: molenhuis met kleine voortuin. Dubbelhuistype van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gedecapeerde lijstgevel op arduinen plint. Gewijzigde rechthoekige muuropeningen.

• Inventaris van het Oostvlaams molenpatrimonium, Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Gent, 1977, p. 30.
  • SMET W., Kijk op het Waasland, Nieuwkerken, 1977, p. 23-24.

Auteurs: Demey, Anthony