Brouwerij de Waepenaert

Gemeente Sint-Gillis-Waas

• Adrescontrole Sint-Gillis-Waas (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Sint-Gillis-Waas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brouwerij de Waepenaert

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Pauwels

Beschrijving

Voormalige brouwerij "de Waepenaert", circa 1884 opgericht en circa 1948 stopgezet en bestaande uit aan de straat gelegen woonhuis en achterin gelegen dienstgebouwen (paardenstallen, brouwerij, mouterij) zonder verdere noemenswaardigheden. Alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), van 1884 (mondelinge bron) met haakse vleugel rechts met trapgevel van 1900 (zie hekpijler). Kleine voortuin met gietijzeren hek op arduinen sokkel. Ritmering van het baksteenoppervlak door blauwe baksteen. Getoogde muuropeningen in oudste deel; rechthoekig met natuurstenen middenstijl in het jongere. Houten kroonlijst met tanden en modillons. Links inrit met bakstenen hekstijlen bekroond door arduinen siervaas. Tekst links: "MOUTERY-BROUWERY" en rechts: "Fl. de WAEPENAERT-CLAUS".

Auteurs: Demey, Anthony