erfgoedobject

Hof ter Grouwesteen

bouwkundig element
ID
14882
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14882

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Grouwesteen
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dwarsschuur met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Omwalde hoeve bestaande uit een klein woonhuis van 1781 en een recente, storende veldschuur evenwijdig eraan, beiden haaks op de straat ingeplant. Woonhuis van het dubbelhuistype, met verankerde gecementeerde voorgevel (op het westen) van drie traveeën onder zadeldak (golfplaten ter vervanging van riet). Eenvoudige rechthoekige vensters met duimen en lekdrempels. Steekbogige, kwarthol geprofileerde deuromlijsting met gedateerde tussendorpel en gebogen waterlijst. Het geheel is zeer sober doch net onderhouden. Staat op de plaats van het in 1743 geslecht kasteel van de heerlijkheid Grouwesteen, dat reeds in 1298 toebehoorde aan Willem de Neve, uit wie latere leden van het hoofdcollege van het Land van Waas zijn gesproten.

 • VAN DEN BOGAERDE A.J.L., Het distrikt Sint-Nikolaas, voorheen Land van Waas, 1825, 3de deel, p. 235.
 • DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, deel 3, Gent, 1879, p. 23.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Feuselsdreef

 • Is deel van
  Hoeven en site met walgracht


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hof ter Grouwesteen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14882 (Geraadpleegd op )