Hof ter Grouwesteen

Gemeente Sint-Gillis-Waas

• Adrescontrole Sint-Gillis-Waas (adrescontroles: 09-10-2007 - 09-10-2007).
  • Inventarisatie Sint-Gillis-Waas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hof ter Grouwesteen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dwarsschuur met omgeving

Beschrijving

Omwalde hoeve bestaande uit een klein woonhuis van 1781 en een recente, storende veldschuur evenwijdig eraan, beiden haaks op de straat ingeplant. Woonhuis van het dubbelhuistype, met verankerde gecementeerde voorgevel (op het westen) van drie traveeën onder zadeldak (golfplaten ter vervanging van riet). Eenvoudige rechthoekige vensters met duimen en lekdrempels. Steekbogige, kwarthol geprofileerde deuromlijsting met gedateerde tussendorpel en gebogen waterlijst. Het geheel is zeer sober doch net onderhouden. Staat op de plaats van het in 1743 geslecht kasteel van de heerlijkheid Grouwesteen, dat reeds in 1298 toebehoorde aan Willem de Neve, uit wie latere leden van het hoofdcollege van het Land van Waas zijn gesproten.

• VAN DEN BOGAERDE A.J.L., Het distrikt Sint-Nikolaas, voorheen Land van Waas, 1825, 3de deel, p. 235.
  • DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, deel 3, Gent, 1879, p. 23.

Auteurs: Demey, Anthony