Hof ter Grouwesteen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Grouwesteen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dwarsschuur met omgeving

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeven en site met walgracht

Beschrijving

Omwalde hoeve bestaande uit een klein woonhuis van 1781 en een recente, storende veldschuur evenwijdig eraan, beiden haaks op de straat ingeplant. Woonhuis van het dubbelhuistype, met verankerde gecementeerde voorgevel (op het westen) van drie traveeën onder zadeldak (golfplaten ter vervanging van riet). Eenvoudige rechthoekige vensters met duimen en lekdrempels. Steekbogige, kwarthol geprofileerde deuromlijsting met gedateerde tussendorpel en gebogen waterlijst. Het geheel is zeer sober doch net onderhouden. Staat op de plaats van het in 1743 geslecht kasteel van de heerlijkheid Grouwesteen, dat reeds in 1298 toebehoorde aan Willem de Neve, uit wie latere leden van het hoofdcollege van het Land van Waas zijn gesproten.

• VAN DEN BOGAERDE A.J.L., Het distrikt Sint-Nikolaas, voorheen Land van Waas, 1825, 3de deel, p. 235.
  • DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, deel 3, Gent, 1879, p. 23.

Auteurs: Demey, Anthony