Hof ter Vierschaar

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Vierschaar

• is aangeduid als beschermd monument Hof ter Vierschaar

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Sint-Pauwels

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Pauwels

Beschrijving

Oorspronkelijk volledig omwald hof met woonhuis en dwarsschuur. Ruim met gras begroeid voorerf. Dubbelhuistype uit de eerste helft van de 17de eeuw (?) met verankerde bakstenen voorgevel (op het oosten) van vijf traveeën en één bouwlaag onder sterk overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, tichels). Beluikte en getraliede kruiskozijnen opgenomen in een vlakke, onbepleisterde bakstenen omlijsting met oren en neuten onder een gestrekte waterlijst. Korfboogdeur met kwarthol geprofileerde zandstenen omlijsting met imposten, versierde sluitsteen en gekorniste waterlijst; erboven een ovale oculus onder bakstenen waterlijstje. Beide zijgevels vertonen drie verschillende dakhellingen met muurvlechtingen, duidend op de verbouwingen van 1694 en 1850. Tijdens laatstgenoemde werd het te zware dak met dakvorstpannen aangebracht en verschillende plafonds bepleisterd. Haaks op het woonhuis, ten zuiden ervan: bakstenen dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), met een centrale, rondbogige wageningang. Het houten kruiskozijn met dito tralies werd door de huidige eigenaar te Sinaai gekocht.

Auteurs: Demey, Anthony