• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dwarsschuur met omgeving

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeven en site met walgracht

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Open hoeve

Beschrijving

Open hoeve bestaande uit woonhuis, varkenskot en grote schuren op een met gras begroeid binnenerf met centrale mestvaalt. Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, cementpannen), uit de 18de eeuw (?). Verankerde bakstenen voorgevel (op het oosten) op gepikte plint; bouwnaad tussen de tweede en derde travee. De oorspronkelijke houten kruiskozijnen zijn vervangen door een nieuwe uitvoering ervan. De deur, met blauwe baksteen omlijst, bezit een gestrekte tussendorpel en een getralied steekbogig bovenlicht met gekorniste waterlijst. Evenwijdig aan het woonhuis ten oosten ervan: dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak met brede overstek en nog grotendeels met riet bedekt. Sommige wanden nog van hout. Verschillende "soldatendata" aanwezig, met als oudste 1831. Bewaarde houten steekpomp. Zuidzijde van het erf afgesloten door grote, recentere dwarsschuur zonder noemenswaardigheden. Ervoor (ten zuidoosten van het huis) varkenskot: kleine bakstenen constructie afgedekt door een rieten schilddak (nok parallel aan de straat).

Auteurs: Demey, Anthony