erfgoedobject

Twistkapellen met omgeving

bouwkundig element
ID
14892
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14892

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twistkapellen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Twistkapellen met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamde Twistkapelletjes, staande op het kruispunt met de Heirweg, aan de grens met de gemeente Kemzeke. Twee bakstenen constructies (0,60 meter x 0,60 meter x 2,50 meter), begin 19de eeuw gebouwd onder de vorm van ommegangkapelletjes met de voorzijde naar elkaar gekeerd. Bovenaan een mijterbogige, getraliede beeldnis. Beide kapelletjes staan op een ovaal pleintje, met linden afgeboord. Zij werden gebouwd om een einde te stellen aan een langdurige betwisting tussen de kerkmeesters van Sint-Pauwels en het armbestuur van Kemzeke omtrent de eigendom van de offergiften in het boomkapelletje op die plaats.

  • DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, dl. 3, Gent, 1879, p. 41-42.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :

Aanvullende informatie

Beide kapellen werden in 2018 door verkeersongevallen vernield, en werden daarna heropgebouwd.

  • Informatie verkregen door IOED Erfpunt (december 2020).
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twistkapellen met omgeving [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14892 (Geraadpleegd op )