Twistkapellen met omgeving

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twistkapellen met omgeving

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Twistkapellen met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twistkapellen

Beschrijving

Op de Vandermaelenkaart staat hier op het kruispunt het ‘Herwegs Kapelleken’ op de scheiding van de gemeenten Sint-Pauwels en Kemzeke. De topografische kaart van de eerste helft van de 20ste eeuw toont de beide kapellen. De de zogenaamde Twistkapelletjes werden gebouwd om een einde te stellen aan een langdurige betwisting tussen de kerkmeesters van Sint-Pauwels en het armbestuur van Kemzeke omtrent de eigendom van de offergiften in het boomkapelletje op die plaats. Uiteindelijk werd een compromis bereikt door een tweede kapel te bouwen op amper enkele meter afstand van de eerste.

In 1981 werd bij de inventarisatie deze kapellen als volgt beschreven: "twee bakstenen constructies (0,60 meter x 0,60 meter x 2,50 meter), begin 19de eeuw gebouwd onder de vorm van ommegangkapelletjes met de voorzijde naar elkaar gekeerd. Bovenaan een mijterbogige, getraliede beeldnis". In 2018 werden de kapellen door verkeersongevallen vernield en daarna heropgebouwd. Beide kapelletjes staan op een ovaal pleintje met 7 lindes. Bij de ene kapel staan drie oude gekandelaarde lindes, bij de andere kapel werden 4 jonge lindes aangeplant.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000656, Geografisch pakket Sint-Gillis-Waas (S.N., 1981).
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, dl. 3, Gent, 1879, p. 41-42.
  • DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
  • Informatie verkregen door IOED Erfpunt (december 2020).

Auteurs: Verdurmen, Inge; Demey, Anthony