Twistkapellen

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Twistkapellen met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twistkapellen

Beschrijving

Zogenaamde "Twistkapelletjes", staande op het kruispunt met de Heirweg, aan de grens met de gemeente Kemzeke. Twee bakstenen constructies (0,60 x 0,60 x 2,50), begin 19de eeuw gebouwd onder de vorm van ommegangkapelletjes met de voorzijde naar elkaar gekeerd. Bovenaan een mijterbogige, getraliede beeldnis. Beide kapelletjes staan op een ovaal pleintje, met linden afgeboord. Zij werden gebouwd om een einde te stellen aan een langdurige betwisting tussen de kerkmeesters van Sint-Pauwels en het armbestuur van Kemzeke omtrent de eigendom van de offergiften in het boomkapelletje op die plaats.

• DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, dl. 3, Gent, 1879, p. 41-42.

Auteurs :  Demey, Anthony