Rusthuis Sint-Jozef

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Pauwels

Beschrijving

Rusthuis zogenaamd "St.-Jozef" in 1847 gesticht ten diepste van behoeftige ouderlingen, zieken en wezen. Weldra te klein geworden, bouwde men in 1851 het huidige gebouw aan de straat en droeg men het bestuur over aan de zusters van Sint-Vincentius uit Gijzegem. Ruim gebouw met bakstenen lijstgevel van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Eenvoudige rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Dit boven de vernieuwde deur is blind en bevat een nis met beeld van de schutsheilige.

Tegen de linkerzijgevel bijgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in 1925 toegevoegd. Bakstenen gevel verlevendigd door muurbanden van witte baksteen, eveneens aangewend op de borstweringen, de bogen van de korfbogige vensters en de baksteenfries.

In de tuin ruime kapel van 1875 ter vervanging van een kleine bidplaats van 1857. Neogotische kapel met rechthoekige beuk van drie traveeën en smallere vijfzijdige absis, beide onder zadeldak (leien). Zware gecementeerde sokkel. Per travee gekoppelde lancetvensters. Modern interieur met spitstongewelf.

• DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, deel 3, Gent, 1879, p. 43-45.
  • VAN MELE W., persoonlijke notities.

Auteurs: Demey, Anthony