Fabriekscomplex Twijnderij Schoeters

Beschrijving

Fabriekscomplex, in 1903 opgericht als zogenaamde "Twijnderij Schoeters", later uitgebreid met een ververij en katoenhandel, en sinds 1964 opgenomen in de "N.V. Tissages Bruggeman". Aan de straat gelegen woonhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met linker inrijpoort naar achterliggende fabriek.

Gekasseide fabriekstoegang met rechts bakstenen fabriekshal (twijnderij) onder houten zaagdaken op ijzeren I-balkpijlers van circa 1920. Aan de westmuur, resten van lange horizontale transmissiegang van gietijzer. Oudste twijnmolens van gietijzer, uit de jaren 30, in achterliggende fabriekshal, momenteel elektrisch aangedreven. Verdwenen gasmotor van 1903 en twee stoommachines, respectievelijk van 1909 (20,5 pk) en van 1910 (28 pk).

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3536, 3537.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

De erfgoedwaarde van het complex ging verloren. Het grootste deel van het complex (voorheen nummer 5) is gesloopt. Alleen nummer 41 is nog bewaard maar heeft geen erfgoedwaarde meer.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's winter 2008-2011 en winter 2015, Antwerpsesteenweg, Sint-Niklaas [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 15 februari 2022).
Auteurs: Jacobs, Els