Brouwerij De burgersvrienden

Beschrijving

Voormalige brouwerij "De Burgersvrienden", met aan de straat gelegen woonhuis en achterliggende dienstgebouwen rond gekasseide binnenkoer, heden deels bebouwd met autobergplaatsen. Brouwerij reeds in 1625 gekend, zogenaamde "het Lindeken", in 1855 gemechaniseerd door brouwer Louis Vanden Bulcke, na 1900 omgedoopt in "De Burgersvrienden" en sinds 1948 buiten gebruik.

Empire-getint hoekhuis met zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen) uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verhoogde begane grond met eertijds beluikte rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Rondbogige bovenvensters onder waterlijst, horizontaal over de penanten doorlopend en met tot cordon doorgetrokken onderdorpels. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting met gestrekte waterlijst op twee voluutconsoles; drie treden; rechthoekig bovenlicht met sierlijke roedeverdeling. Geveleinde met gelede architraaf, vlakke fries en kroonlijst op klossen. Vrije linkerzijgevel van vier traveeën met beluikte rechthoekige benedenvensters en blinde bovenvensters.

Haaks tegen de achtergevel (Breedstraat): brouwerij- en mouterijgebouwen met vierkante bakstenen mouteest van vier bouwlagen en drie traveeën onder tentdak met centrale schouw en schermkap. Industrieel verankerde constructie met metalen kiemvloeren, volgens arduinen gedenksteen gebouwd door "R. Van de Voorde, Constructeur, Gand". De stoommachine van 1855, afkomstig uit de brouwerij Heyndrickx-Percy, Sint-Niklaas, van 4 pk, voor het aandrijven van de moutmolen, werd in 1910 vervangen door een stoomketel van het Cornwalltype, geleverd door Mahy.

Achter de mouteest staande bakstenen gebouwen onder zadeldaken (nok parallel aan de Breedstraat, Vlaamse pannen) waarin naar verluidt vroeger school werd gehouden. Uit die tijd (tweede helft van de 19de eeuw) zou tevens dateren de sterk vervallen neoclassicistische éénbeukige kapel met korfbogig tongewelf in stucwerk.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 4505, 4537.

Auteurs: Demey, Anthony