erfgoedobject

Heikapel

bouwkundig element
ID: 14943   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14943

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heikapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vrij grote kapel in eenvoudige barokstijl, te midden van de bossen en omringd door lindebomen, gebouwd in 1779, ter vervanging van een houten kapel en van een eerste tabernakelkapelletje. Rechthoekige beuk van twee traveeën met driezijdige abpsis. Ontpleisterd metselwerk op cementplint en afgedekt door een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). Voorgevel met rondboogdeur onder waterlijst op imposten en geflankeerd door pilasters in bossagewerk; gevel beëindigd op een bakstenen muizentandlijst; boven de houten kroonlijst een in- en uitzwenkende geveltop met vleugelstukken en gebogen fronton en een ovale oculus met initialen AM. Zijgevels met rechthoekige vensters waarvan het eerste blind gehouden is.

Binnenruimte met bepleisterde kruisribgewelven.

  • VAN VLIERBERGHE J., Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 49/1, 1937, p. 71 -77.

Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Heikapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14943 (Geraadpleegd op 06-12-2020)