erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
14948
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14948
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Boerderij bestaande uit woonhuis en dwarsschuur; centrale mestput. Voortuin gebruikt als moestuin en van de straat afgesloten door een meidoornhaag. Woonhuis van het dubbelhuistype van vier traveeën en één bouwlaag onder gerief zadeldak (nok parallel aan de straat), in kern waarschijnlijk opklimmend tot de 17de tot 18de eeuw; huidig 19de-eeuws uitzicht. Gecementeerde en witgekalkte voorgevel met muurankers en eertijds beluikte rechthoekige vensters. Erfgevel met sporadische muuropeningen en steekpomp naast de deur. Haaks op het woonhuis, ten noordoosten ervan: ruime dwarsschuur, volledig in hout opgetrokken (horizontale beplanking), met uitzondering van de straatgevel; schilddak (nok loodrecht op de straat, riet) met typische opwaartse welving boven de menpoort.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14948 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.