erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 14951   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14951

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Alleenstaand en achterin gelegen herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis met bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder tentdak (leien) voorzien van twee dakkapellen met driehoekig fronton en hangend rolwerk. Hoge arduinen plint. Middenrisaliet met rondbogige vleugeldeur voorafgegaan door een portiek met twee zuilen die een balkon met balusterborstwering stutten; geprofileerde deurboog met diamantkopsluitsteen; voorts accenten door gecementeerde muurbanden; bekroning van het risaliet door een dakvenster, rondbogig met balusterborstwering, en een halfrond gebogen kroonlijst met siervaas. Licht verhoogde begane grond met segmentboogvensters voorzien van lekdrempels en een diamantkopsluitsteen. Analoge bovenvensters, echter gevat in een vlakke cementomlijsting en met een paneel op de borstwering. Houten kroonlijst on modillons.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14951 (Geraadpleegd op 02-12-2020)