erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
14952
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14952

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerderij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Verzorgde hoeve bestaande uit woonhuis en grote dwarsschuur, met kleine voortuin. Links van het woonhuis een grote boomgaard.

Woonhuis van het dubbelhuistype van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gevel met witgeschilderde muurbanden en gepikte plint. Licht verhoogde begane grond. Beluikte en getoogde vensters met arduinen lekdrempels; dito deur in arduinen omlijsting; bewaard houtwerk. Geleed architraafbandje als geveleinde.

Haaks op het huis en ten noorden ervan: grote dwarsschuur uit het derde kwart van de 20ste eeuw.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :

Aanvullende informatie

In vergelijking met de inventaristekst uit 1981 zijn de witgeschilderde banden verdwenen en is het schrijnwerk vervangen.

  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (december 2020).
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14952 (Geraadpleegd op )