Exaerdekenshof

Alternatieve naam Castrohof

• Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is beschermd als monument Castrohof

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Exaerdekenshof

Beschrijving

Zogenaamd Exaerdekenshof of Castrohof, naar de bouwer (1626, Jan van Exaerde) en de belangrijkste eigenaar en verbouwer (1663-1682, Don Francisco Cristobal Sanchez de Castro y Toledo de Hertoghe). Alleenstaand gebouw heden omringd door niet geïntegreerde nieuwbouw. Traditionele verankerde bak- en zandsteenarchitectuur van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met drie dakkapellen. Rechthoekige deur met tussendorpel op imposten; getralied bolkozijn als bovenlicht. Getraliede en eertijds beluikte kruiskozijnen. Onder de brede overstek van het dak gaan de steigergaten schuil.

Links, haaks aanbouwsel van dezelfde hoogte en dezelfde stijl, onder afzonderlijk schilddak. Tegen de achtergevel vertrek van één bouwlaag onder lessenaarsdak. Behouden korfboogdeurtje met kwarthol beloop, diamantkopsluitsteen en imposten, en gekorniste waterlijst. Voorts enkele kleinere aanbouwseltjes uit latere tijden.

Interieur met verschillende monumentale schouwen, onder meer in gotische, Lodewijk XV- en empirestijl. Tevens belangrijke plafonds in stucwerk en nog grotendeels achter het behangpapier schuilgaande fresco's.

• DEWULF M., Het verblijf van de Spaanse familie Sanchez de Castro y Toledo in onze Vlaamse gewesten, in Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 76, 1973, p. 1597.

Auteurs: Demey, Anthony