Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Enkelhuis in eclectische stijl met lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien), gedateerd ANNO/1896 (cartouches) op de plaats van de vroegere hofstede zogenaamd "De Vier Eemers" van 1637. Bakstenen gebouw met verwerking van arduin voor de zware sokkel en cordons en decoratieve aanwending van witgeschilderde bepleistering (venster- en poortomlijstingen, muurbanden, topgevelbelijning, en zo meer). Risalietvormende middelste travee met zwaar rechthoekig balkon op de bovenverdieping en bekronende tuitgevel met driehoekig fronton met doorbrekende obelisk; erachter, steil torenvormig schilddak met sierlijk smeedijzeren nokhek. Topgevel geflankeerd door dakkapellen met driehoekig fronton en bekronende eikel. Verhoogde begane grond met rondboogvensters voorzien van een zware diamantkopsluitsteen en lekdrempels. Rechthoekige bovenvensters met gestrekte tussendorpel, getoogde tot rondbogige ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen van stuc, met bas-reliëfs gevuld boogveld en borstwering met trigliefen en metopen. Gevel beëindigd op gelede architraaf, vlakke fries en houten kroonlijst op modillons.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Volgens de familie Myle gebouwd in opdracht van juffrouw Blanche Verest, naar een ontwerp door de architect Jules De Somme. Omstreeks 1918 verkocht aan de familie Zaman, in 1960 aan de zenuwarts Myle.