Eclectisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 6, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Niklaas (actualisaties: 01-06-2007 - 30-06-2007).
  • Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Eclectisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 08-07-1996.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Enkelhuis in eclectische stijl met lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien), gedateerd ANNO/1896 (cartouches) op de plaats van de vroegere hofstede zogenaamd "De Vier Eemers" van 1637. Bakstenen gebouw met verwerking van arduin voor de zware sokkel en kordons en decoratieve aanwending van witgeschilderde bepleistering (venster- en poortomlijstingen, muurbanden, topgevelbelijning, enzomeer). Risalietvormende middelste travee met zwaar rechthoekig balkon op de bovenverdieping en bekronende tuitgevel met driehoekig fronton met doorbrekende obelisk; erachter, steil torenvormig schilddak met sierlijk smeedijzeren nokhek. Topgevel geflankeerd door dakkapellen met driehoekig fronton en bekronende eikel. Verhoogde begane grond met rondboogvensters voorzien van een zware diamantkopsluitsteen en lekdrempels. Rechthoekige bovenvensters met gestrekte tussendorpel, getoogde tot rondbogige ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen van stuc, met bas-reliëfs gevuld boogveld en borstwering met trigliefen en metopen. Gevel beëindigd op gelede architraaf, vlakke fries en houten kroonlijst op modillons.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Aanvullende informatie

Volgens de familie Myle gebouwd in opdracht van juffrouw Blanche Verest, naar een ontwerp door de architect Jules De Somme. Omstreeks 1918 verkocht aan de familie Zaman, in 1960 aan de zenuwarts Myle.

Braeken, Jo (16-11-2016 )

Relaties

maakt deel uit van Grote Markt

Grote Markt (Sint-Niklaas)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.