Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam De Gouden Arend
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 19, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Niklaas (actualisaties: 01-06-2007 - 30-06-2007).
  • Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 13-03-1996.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Empire getint herenhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gebruik van arduin voor sokkel, poort- en deuromlijstingen, puilijst, balkon en lekdrempels. Risalietvormende eerste en vierde travee. Sokkel met getraliede, rechthoekige keldervensters met afgeronde bovenhoeken. Verhoogde begane grond met imitatiebanden en beluikte rechthoekige vensters op lekdrempels. Bel-etage met rondboogvensters voorzien van verdiepte borstweringen, waterlijsten en over de penanten doorlopende imposten. Deurtravee gemarkeerd door zwaar rechthoekig balkon met balusters; deurvenster met rechthoekige omlijsting en waterlijst op consoles van arduin. Bovenverdieping met lagere rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, op arduinen lekdrempels met twee consoles. Rondbogige vleugeldeur (bewaard houtwerk) in geprofileerde arduinen omlijsting met neuten, imposten en sluitsteen, en voorafgegaan door vier trappen. Rechthoekige poort in eerste travee, omlijst door imitatiebanden van arduin. Gevel beëindigd op gelede architraaf, fries met casementen, gekorniste kroonlijst op uitgewerkte consoles.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Grote Markt

Grote Markt (Sint-Niklaas)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.