Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

Beschrijving

Empire-getint herenhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gebruik van arduin voor sokkel, poort- en deuromlijstingen, puilijst, balkon en lekdrempels. Risalietvormende eerste en vierde travee. Sokkel met getraliede, rechthoekige keldervensters met afgeronde bovenhoeken. Verhoogde begane grond met imitatiebanden en beluikte rechthoekige vensters op lekdrempels. Bel-etage met rondboogvensters voorzien van verdiepte borstweringen, waterlijsten en over de penanten doorlopende imposten. Deurtravee gemarkeerd door zwaar rechthoekig balkon met balusters; deurvenster met rechthoekige omlijsting en waterlijst op consoles van arduin. Bovenverdieping met lagere rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, op arduinen lekdrempels met twee consoles. Rondbogige vleugeldeur (bewaard houtwerk) in geprofileerde arduinen omlijsting met neuten, imposten en sluitsteen, en voorafgegaan door vier trappen. Rechthoekige poort in eerste travee, omlijst door imitatiebanden van arduin. Gevel beëindigd op gelede architraaf, fries met casementen, gekorniste kroonlijst op uitgewerkte consoles.

Auteurs: Demey, Anthony