erfgoedobject

Postgebouw

bouwkundig element
ID
14989
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14989

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoekgebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in 1902 (cartouche) op de plaats van de tot in 1889 aldaar gevestigde gendarmerie. Lijstgevels van vijf en zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Middentraveeën van beide gevels met in- en uitzwenkende top van drie registers met bekronend driehoekig fronton (verdwenen aan Marktzijde). Parement van streng gekantrechte zandsteen, verlevendigd door rijkelijke aanwending van arduin voor hoge sokkel, muurbanden, venster- en deuromlijstingen, borstweringen met balusters of versierde panelen, cordons, cartouches in de fries en topgevelafboording. Rechthoekige twee- of drielichten met tussendorpel. Bovenvensters bekroond door driehoekig of gebogen fronton doorbroken door een bolmotief. Rondboogdeur in zware geblokte omlijsting met vleugelstukken bovenaan en supraporta met inschrift "Publiek". Korfboogpoort in laatste travee als jongere verbouwing van een kleine doorgang.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  : 1981


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Postgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14989 (Geraadpleegd op 23-06-2021)