Gevangenis Ciperage

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 45, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Niklaas (actualisaties: 01-06-2007 - 30-06-2007).
  • Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gevangenis Ciperage

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Gevangenis Ciperage

Deze bescherming is geldig sinds 18-06-1946.

Beschrijving

Zogenaamd "ciperage", voormalige gevangenis in renaissancestijl, gebouwd in 1661-1662 door Jan Colaes naar ontwerp van Lucas Faid'herbe. Symmetrische gevel van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder gebogen schilddak (leien) met brede overstek op consoles waartussen toegestopte steigergaten. Verankerde baksteenbouw met voorgevel van zandsteen. Hoge onderbouw met vier lage korfbogige kelderpoortjes. Centrale travee voorafgegaan door dubbele steektrap van arduin met sierlijke smeedijzeren leuning in rococostijl, uitgevoerd in 1763 door J.B. Soetens. Bekronend dakvenster met vleugelstukken, kruiskozijn en driehoekig fronton, aangebracht in 1907. Eerste en tweede bouwlaag met hoge kruiskozijnen van arduin, met elkaar verbonden door kordons van zandsteen ter hoogte van de dorpels. Derde bouwlaag met lage segmentboogvensters onder waterlijst. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting en bekroond door een rondboognis met hangende voluten, een gekorniste waterlijst en madonnabeeld (copie door R. Vandevelde, derde kwart van de 20ste eeuw, naar het origineel van L. Fayd'herbe, thans bewaard in het stedelijk museum, Zamanstraat). Blinde zijgevel.

Bron: Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.

Auteurs: Demey, Anthony

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Grote Markt

Grote Markt (Sint-Niklaas)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.