erfgoedobject

Twee burgerhuizen ontworpen door Robert Hebb

bouwkundig element
ID
15003
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15003

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee rijhuizen van vier bouwlagen onder plat dak, respectievelijk in 1935 en in 1939 ontworpen door architect Robert Hebb voor de kunstschilder Etienne Vermeire en diens broer Pierre. Zakelijke, functionele architectuur met decoratief effect door het contrasterend materiaal van beide gevels (baksteen tegenover natuursteen), de fel witgeschilderde poorten, deuren, balkonhekken en ramen, de twee rondvensters van nummer 39, en het contrast tussen de vlakke voorgevel met aaneengesloten vensterregisters van nummer 39 en de voorgevel van nummer 40 waar meer reliëf in betracht is door het aanbrengen van vensterdorpels, uitspringende balkons met ijzeren hekken en dieperliggende deurvensters. De toenmalige geest van driedimensionale evenwaardigheid en zogenaamde alzijdigheid van het bouwwerk wordt geconcretiseerd in het dakterras van nummer 39.

  • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3739/7768.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee burgerhuizen ontworpen door Robert Hebb [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15003 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.