Herenhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Ruim herenhuis in art-nouveaustijl volgens archiefstukken gebouwd in opdracht van apotheker Fr. Tuypens in 1906 naar ontwerp van architect August Waterschoot. De vier linkertraveeën met apotheek werden echter in 1928 reeds vervangen door de nieuwe apotheek in art-decostijl naar ontwerp van architect Marc Neerman (zie Houtbriel 25).

Nog bestaande gevel van zes traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Parement van gele baksteen op arduinen sokkel met keldergaten en voorts rijkelijk versierd met kleurrijke faiencetegeltableaus. Gemarkeerde tweede en derde travee afgelijnd door pilasters en met bekronend arduinen dakvenster met vleugelstukken onder driehoekig fronton met eikelbekroning. Rechtse deurrisaliet. Rechthoekige benedenvensters en rondboogvormige bovenvensters onder arduinen booglijst op imposten, doorlopende arduinen cordons. Borstweringen en zwikken met faiencetegeltableaus met gestileerde florale motieven en vrouwenbustes. Bovenste verdieping met gekoppelde rondboogvenstertjes met gelijkaardige panelen in de borstwering, onder meer jaartal "anno 1906". Rechthoekige deuren in de uiterste travee. Bekronende faiencefries, boven rechter deur met initialen van de eigenaar "F.T.V.R.".

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3693/2450.

Auteurs: Demey, Anthony