erfgoedobject

Directeurswoning en kousenfabriek

bouwkundig element
ID
15049
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15049
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Verhoogde begane grond op arduinen plint met rechthoekige keldervensters. Getoogde vleugeldeur; dito vensters, op de bovenverdieping gevat in een geriemde omlijsting; rechthoekig paneel op de borstwering van de tussenverdieping. Centrale travee gemarkeerd door een zwaar rechthoekig balkon op consoles en met een balusterborstwering. Klassiek geveleinde met gelede architraaf, vlakke fries en getande kroonlijst op klossen.

Links aangebouwde gecementeerde toegangspoort in art-decostijl van circa 1930 met opschrift "oude fabrieken J. Truyens N.V., kousen, sokken". Achterin gelegen fabrieksgebouwen onder zaagdaken.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Directeurswoning en kousenfabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15049 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.