erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
15050
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15050

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Parement van gele baksteen met overvloedig gebruik van arduin voor zware plint, muurbanden, dorpels, vensterstaven, schouderstukken en topgevelafwerking. Licht achteruit springende deurtravee met korfboogdeur en rondboogvenster op de bovenverdieping. Venstertravee met tweelicht, op de begane grond korfbogig met deelzuil, op de bovenverdieping rondbogig met vierkante middenstaaf en paneel op de borstwering met naam Fr. Schelfaut-Heirman. Boven laatstgenoemde vensters en als borstwering van het dakvenster, faiencetegeltableau met twee pauwen. Korfbogige geveltop bekroond door een schelpvormig fronton van hardsteen.


Bron     : Demey A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs :  Demey, Anthony
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15050 (Geraadpleegd op )