Sint-Antoniuskapel, omgevormd tot winkel

Beschrijving

Voormalige kapel ter ere van Sint-Antonius, opgericht in 1861 naar ontwerp van architect Edmond Serrure. Wegens de bouw van de nabijgelegen Sint-Jozefkerk, verkocht op 25 maart 1880 aan L. De Mey, vader van de landschapsschilder Jos. De Mey, en aangepast tot winkel. Thans nog als winkel in gebruik. Neogotisch gebouw met gecementeerde puntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Vooruitspringende middentravee met modern winkelraam en ruim spitsboogvenster onder waterlijst op de bovenverdieping. De topgevel op schouderstukken met sierbolbekroning bezat tot 1977 een oculus in geprofileerde omlijsting met sluitsteen. Zijtravee met eenvoudige spitsbogige openingen met diamantkopsluitsteen. Bouwlaag van elkaar gescheiden door spitsboogfries.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3683/825.

Auteurs: Demey, Anthony