Herenhuis uit de 18de eeuw

Beschrijving

Achterin gelegen 18de-eeuws herenhuis met poortgebouw en voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen vierkante arduinen hekpijlers met pijnappelbekroning. Poortgebouw op de huidige rooilijn heropgebouwd in 1951. Bakstenen gebouw van heden drie traveeën met één bouwlaag onder twee schilddaken (leien). Iets hoger oplopende poorttravee met brede arduinen rondboogpoort en doorgang naar de tuin; flankerende vlakke pilasters. Linker travee (oorspronkelijk afzonderlijk gebouwtje links van het hek) afgelijnd door gelijkaardige pilasters met beluikt rechthoekig venster. Blinde middentravee met wapenschild, 1735 gedateerd.

Herenhuis met twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapelletjes onder driehoekig fronton. Ontpleisterde bakstenen straatgevel van vier traveeën, op de fries gedateerd MDCCXXXV. Zandstenen plint en sokkels van de verticaliserende gesuperposeerde pilasters; geblokte hoekpilasters. Rechthoekige vensters, op de begane grond voorzien van persiennes. Centraal driehoekig fronton met blinde oculus. Verankerde bepleisterde tuingevel van vijf traveeën met centrale deurtravee onder driehoekig fronton met omlijste oculus. Rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels en voorzien van persiennes. Rechthoekige arduinen deuromlijsting op neuten. Beglaasde vleugeldeur met fraaie roedeverdeling. Iets achterin springende drie rechter traveeën, vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw toegevoegd.

Auteurs: Demey, Anthony