Textielfabriek N.V. Edmond Meert

Beschrijving

Voormalig textielfabriek "N.V. Edmond Meert", circa 1885 opgericht als weverij en enkele jaren geleden volledig stilgelegd.

Heden leegstaand fabriekscomplex van circa 3 hectare ingeplant aan weerszijden van een oostwest-lopende gekasseide dreef, als binnenblokbebouwing tussen Lam-, Hogenakker- en Lindenstraat. Grotendeels in de eerste helft van de 20ste eeuw opgetrokken met onder meer "Jacquardweverij" (tapijten), ontwerpbureau, kartonkapperij, ververij, appretafdeling, elektriciteitscentrale, ketelhuis.

Straatgebouw met toegangspoort en burelen van circa 1930. Strakke baksteenbouw van zeven traveeën op hoge arduinen sokkel, gemarkeerd door pilasters op de penanten. Rechthoekige vensters per travee aangebracht in functie van de achterliggende ruimten. Gevel bekroond door zware attiek. Rechthoekige poort in hardstenen omlijsting met bovenaan paneel met firmanaam "Etablissements Edmond Meert Stel Ame.".

Achter deze poort, volgens productiecircuit ingeplante bedrijfsgebouwen met bakstenen gevels van een tot twee bouwlagen, meestal onder zaagdaken met beglazing aan noordzijde. Voornamelijk hoge rechthoekige vensters onder I-lateien; ijzeren ramen met kleine roedeverdeling.

Centraal gelegen ketelhuis van vier traveeën onder zadeldak. Tegen vrijstaande zijpuntgevel, hoge cilindrische bakstenen schoorsteen met verstevigende metalen ringen.

Grotendeels uitgebroken machinezaal met elektrische stroomverdelingsapparatuur en sokkels van de voormalige horizontale stoommmachine "Van Den Kerchove" met zogenaamde "zuigerschuiven" en injectiecondensatie.

Auteurs: Demey, Anthony

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijk fabriekscomplex van circa 3 hectare ingeplant aan weerszijden van een oostwest-lopende gekasseide dreef, bleef alleen het straatgebouw met toegangspoort en burelen van circa 1930 bewaard. Ook het ketelhuis en de bakstenen schoorsteen zijn verdwenen.

Auteurs: Jacobs, Els