Twee groepen arbeiderswoningen

Beschrijving

Zogenaamde "Apostelhuizen", gebouwd in 1927 voor rekening van de industrieel Edmond Meert tegenover de achteruitgang van zijn fabriek. Twee groepen arbeiderswoningen (nummers 144-158, 160-170) met kleine voortuin, in een op tuinwijken geïnspireerde stijl.

Nummers 144-158. Twee blokken, opgevat als een villa, doch opgesplitst in vier woningen van één bouwlaag onder overkragend schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) voorzien van een centraal dakvenster onder plat dak. Baksteenbouw met gecementeerde dakvensters. Risalietvormende uiterste travee met voorpuntgevel en zadeldak. Rechthoekige vensters en deuren; eerstgenoemde met houten ramen met kleine roedeverdeling.

Nummers 160-170. Drie paarsgewijze gekoppelde enkelhuizen van één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Baksteenbouw met gecementeerde plint en bovenverdieping. Rechthoekige vensters, op de begane grond in T-vorm uitgewerkt. Deuren in de zijgevels.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3714/4949.

Auteurs: Demey, Anthony