De Molen van Meeusen was een stenen schors- en korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), vermoedelijk opklimmend tot 1734. De molen verving een houten schorswindmolen die al in 1440 vermeld werd. In 1909 werd de molen uitgerust met een stoominrichting maar vijf jaar later, tijdens gevechten om het fort van Walem in 1914, verloor de molen twee wieken en de stoommachine werd in 1918 ook terug verwijderd. Nog eens tien jaar later, in 1928, werd de molen verbouwd tot woning. De stenen molenromp bleef bewaard en werd in de jaren 90 bekleed met leien. De molen vertoont een aantal Nederlandse kenmerken zoals het hellend dak en de lange schoren (gelegen dicht tegen het gevlucht).
Auteurs: Plomteux, Greet; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Vandeweghe E. 2020: Molen van Meeusen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/358043 (geraadpleegd op ).
Bewaarde stenen molenromp van voormalige schors- en graanmolen, Molen van Meeusen, vermoedelijk opklimmend tot 1734. In 1909 uitgerust met stoominrichting. Ontmanteld in 1914 en volgende en verbouwd tot woning in 1928; recent bekleed met leien.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1995: Windmolen Molen van Meeusen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/1508 (geraadpleegd op ).