erfgoedobject

Woning Vandevijver

bouwkundig element
ID
15091
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15091

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis van 1932 naar een ontwerp van de architecten August en/of Leander Waterschoot in opdracht van G. Vandevijver.

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel, opklimmend aan weerszijden van de deur. Laatstgenoemde bezit afschuinde bovenhoeken, sierlijk smeedwerk en een rechthoekig bovenlicht. Het raam op het gelijkvloers is in hout uitgevoerd met tandversiering op de tussendorpel en afgeschuinde hoeken. Versierend glas in lood in de bovenhoeken. Verzorgd metselwerk met staand en recht blokverband, panelen en lisenen. Asymmetrische gevelopbouw met twee kleine en twee grote ramen op de eerste verdieping en twee drieledige ramen op de tweede verdieping. Overvloedige aanwending van glas in lood met symmetrische onderverdelingen. Brede houten kroonlijst op drie markerende gecementeerde consoles.

 • Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern archief 3731/7024.
 • CAPITEYN A. e.a. s.d.: Catalogus tentoonstelling "Interbellum in Gent 1919-1939", Stad Gent.
 • DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
 • DEMEY A. 1983: Het land van Waas. Tien eeuwen bouwkunst, Koninklijke oudheidkundige kring van het land van Waas, deel 18, s.l.
 • DEMEY A. & CHARLIER G. 1988: Sint-Niklaas aan het woord, Brugge.
 • DEMEY A. 1998: Art deco in Sint-Niklaas, Gent.
 • DEMEY A., DUBOIS M., LAPORTE D. & POULAIN N. 1993: Jonge bouwkunst in Vlaanderen, Gent.
 • KLINCKAERT H. 1986-1987: Drie Art Deco wijken te Sint-Niklaas, onuitgegeven eindverhandeling 5de jaar architectuur, Hoger Architectuur Instituut Sint Lucas Gent.
 • MEGANCK L. 1995: Bijdrage tot de methodologie van het onderzoek van Interbellumarchitectuur, Gentse bijdragen tot de kunstgeschiedenis en oudheidkunde, deel XXX, Gent.
 • POULAIN N. e.a. 1980: Catalogus tentoonstelling Art Deco - Sint-Niklaas 11 mei - 7 september 1980, s.l.
 • VAN EYCK L. 1992-1993: De architectenfamilie Waterschoot te Sint-Niklaas, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002188, Mgr. Stillemansstraat
Auteurs: Matthijs, Paul
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Vandevijver [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15091 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.