Teksten van Woning Spaenhoven

Woning Spaenhoven ()

Enkelhuis uit 1931 van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, naar een ontwerp van de architecten August en/of Leander Waterschoot in opdracht van Alfons Spaenhoven.

Bakstenen lijstgevel met verwerking van natuursteen aan de hoge plint, de vensterlateien en de erker. Smalle deurtravee met rondboogdeur in een getrapte bakstenen omlijsting met eenvoudige geschilderde sluitsteen, zwikken met bloemmotieven. Bredere venstertravee met twee getrapte benedenvensters, gebogen erker op geschilderde console, met rechthoekig drielicht, bekroond door een balkon met gesmeed ijzeren hek. Flankerende natuurstenen lisenen met florale motieven, bij het balkon uitlopend op getrapte en uitkragende bakstenen pijlers met natuurstenen gedrukte zuiltjes en kapiteel onder de luifelvormende uitkragende gebogen kroonlijst. Overwegend rechthoekige vensters met behouden glas-in-loodpaneeltjes.

Het exterieur bleef in zijn oorspronkelijke staat bewaard. Het interieur werd naar indeling bewaard doch werd volledig aangepast. Op het gelijkvloers is er links een doorlopende gang met traphal. Rechts waren er drie kamers die uitgaven op een veranda. Het gelijkvloers werd volledig ingericht als kantoorruimte met een nieuwe achterbouw. Op de verdiepingen werden de indelingen bewaard. Enkele glasramen herinneren aan de bouwperiode.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern archief 3726/6417 - nieuwbouw en 66/246 - verbouwen.
  • CAPITEYN A. e.a. s.d.: Catalogus tentoonstelling "Interbellum in Gent 1919-1939", Stad Gent.
  • DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
  • DEMEY A. 1983: Het land van Waas. Tien eeuwen bouwkunst, Koninklijke oudheidkundige kring van het land van Waas, deel 18, s.l.
  • DEMEY A. & CHARLIER G. 1988: Sint-Niklaas aan het woord, Brugge.
  • DEMEY A. 1998: Art deco in Sint-Niklaas, Gent.
  • DEMEY A., DUBOIS M., LAPORTE D. & POULAIN N. 1993: Jonge bouwkunst in Vlaanderen, Gent.
  • KLINCKAERT H. 1986-1987: Drie Art Deco wijken te Sint-Niklaas, onuitgegeven eindverhandeling 5de jaar architectuur, Hoger Architectuur Instituut Sint Lucas Gent.
  • MEGANCK L. 1995: Bijdrage tot de methodologie van het onderzoek van Interbellumarchitectuur, Gentse bijdragen tot de kunstgeschiedenis en oudheidkunde, deel XXX, Gent.
  • POULAIN N. e.a. 1980: Catalogus tentoonstelling Art Deco - Sint-Niklaas 11 mei - 7 september 1980, s.l.
  • VAN EYCK L. 1992-1993: De architectenfamilie Waterschoot te Sint-Niklaas, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002188, Mgr. Stillemansstraat
Auteurs:  Matthijs, Paul

Burgerhuis ()

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in 1931 ontworpen door architect August Waterschoot. Bakstenen lijstgevel met verwerking van natuursteen aan de hoge plint, de vensterlateien en de erker. Smalle deurtravee met rondboogdeur, rechthoekig en getrapt venster. Bredere venstertravee met twee getrapte benedenvensters; gebogen erker met rechthoekig drielicht, geflankeerd door natuurstenen lisenen met florale motieven en bekroond door een balkon met smeedijzeren hek. Behouden glas in lood in de vensters. Gevel beëindigd met brede houten kroonlijst, boven de venstertravee uitgewerkt als gebogen pseudofronton op urnachtige en getrapte consoles.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3726/6417.

Auteurs:  Demey, Anthony