Burgerhuis naar ontwerp van August Waterschoot

Gemeente Sint-Niklaas

• Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis naar ontwerp van A. Waterschoot

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Mgr. Stillemansstraat

Typologieburgerhuizen

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, van 1932 naar ontwerp van architect A. Waterschoot voor de heer Louis Vandevelde-De Mol. Bakstenen lijstgevel op hoge arduinen sokkel. Laatstgenoemde materiaal is tevens aangewend in de deuromlijsting, vensterdorpels en gebogen erker. Rechthoekige deur met arduinen latei versierd met florale motieven uitgevoerd door beeldhouwer Robert Vandevelde; oculus als bovenlicht. Voorts rechthoekige vensters van verschillende afmetingen, met glas in lood. Gebogen erker met rechthoekig drielicht en bekroond door een klein balkon met smeedijzeren hek en arduinen maskerkoppen. Gevel bekroond door een rechte architraaf, fries met driehoekmotieven in reliëf en brede houten kroonlijst met geometrische patronen.

• Stadsarchief Sint-Niklaas, Modern Archief 3730/6850.

Auteurs: Demey, Anthony