Architectenwoning J. Van Coillie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Mgr. Stillemansstraat
Locatie Mgr. Stillemansstraat 41, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
 • Actualisatie Sint-Niklaas (actualisaties: 01-06-2007 - 30-06-2007).
 • Adrescontrole Sint-Niklaas (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
 • Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
 • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Architectenwoning J. Van Coillie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Architectenwoning J. Van Coillie

Deze bescherming is geldig sinds 04-02-2002.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Mgr. Stillemansstraat

Deze bescherming is geldig sinds 04-02-2002.

Beschrijving

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, eigen woning van ingenieur-architect Joseph Van Coillie ontworpen in 1933. Stilistisch behorend tot de modernistische richting van de interbellumperiode en meer bepaald het Romantisch Kubisme.

Bakstenen gebouw op een plint van zwarte geglazuurde tegels. Een sterk decoratief effect wordt bekomen door het gebruik van sierbanden in baksteen en beton, en het gebruik van de zogenaamde Dudok-voeg namelijk met brede lintvoeg en smalle stootvoeg. Rechtertravee hoger opgetrokken dan de linker poorttravee, beiden voorzien van een sterk uitkragende eenvoudige kroonlijst met afgeronde hoeken (houten kroonlijst momenteel bekleed met bruinkleurige kunststof). Op het gelijkvloers een rechthoekige garagepoort, voordeur en venster. Voordeur en metalen raam hebben een bovenlicht met glas in lood. Garagepoort met brede uitkragende latei en deur met uitkragende tussendorpel.

Uitspringende bakstenen gevelpartijen bij tweede en derde bouwlaag van het rechtergedeelte met afgeronde hoeken nl. bij tweede bouwlaag rechthoekige erker met in verlengde balkon met buisleuning. Op de tweede verdieping een bakstenen balkon, deels voorzien van een buisleuning. Behouden metalen ramen, met aan de onder- en bovenzijden geometrisch glas in lood. Fraaie houten deur met rechthoekig traliewerk en geometrische versiering.

Het interieur van deze architectenwoning is intact bewaard. De inkomhal is door een dubbele deur gescheiden van de traphal. Cementegelvloer met een marmeren plint. De dubbele deur tussen de inkomhal en de traphal heeft een bovenlicht met rondboog. De deur is voorzien van gekleurd glas. In de traphal eveneens cementtegelvloer met arduinen plint. De eerste drie treden van de trap zijn uitgevoerd in zwarte marmer. Originele houten trap met volhouten wand en ronde handgreep eindigend als trappaal met een basis voorzien van zwarte banden. Gelijkvloers met twee ineenlopende plaatsen met parketbevloering. Zitkamer achter de traphal met behouden schouw bezet met tegels en voorzien van marmeren tabletten. Diensttrap in de doorgang naar de keuken. Keuken met volledig betegelde wanden met schouwboezem op consoles en behouden oorspronkelijk keukenmeubilair uitgevoerd in pitch pine. Behouden indeling op de verdiepingen. Alle binnendeuren met oorspronkelijk hang- en sluitwerk.

 • Stadsarchief Sint-Niklaas - Modern archief nummer 3734/7242.
 • CAPITEYN A. e.a. s.d.: Catalogus tentoonstelling "Interbellum in Gent 1919-1939", Stad Gent.
 • DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent.
 • DEMEY A. 1983: Het land van Waas. Tien eeuwen bouwkunst, Koninklijke oudheidkundige kring van het land van Waas, deel 18, s.l.
 • DEMEY A. & CHARLIER G. 1988: Sint-Niklaas aan het woord, Brugge.
 • DEMEY A. 1998: Art deco in Sint-Niklaas, Gent.
 • DEMEY A., DUBOIS M., LAPORTE D. & POULAIN N. 1993: Jonge bouwkunst in Vlaanderen, Gent.
 • KLINCKAERT H. 1986-1987: Drie Art Deco wijken te Sint-Niklaas, onuitgegeven eindverhandeling 5de jaar architectuur, Hoger Architectuur Instituut Sint Lucas Gent.
 • MEGANCK L. 1995: Bijdrage tot de methodologie van het onderzoek van Interbellumarchitectuur, Gentse bijdragen tot de kunstgeschiedenis en oudheidkunde, deel XXX, Gent.
 • POULAIN N. e.a. 1980: Catalogus tentoonstelling Art Deco - Sint-Niklaas 11 mei - 7 september 1980, s.l.
 • VAN EYCK L. 1992-1993: De architectenfamilie Waterschoot te Sint-Niklaas, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002188, Mgr. Stillemansstraat

Auteurs: Matthijs, Paul

Datum tekst: 2015

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Huizenrij Mgr. Stillemansstraat

Mgr. Stillemansstraat (Sint-Niklaas)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.