erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
15107
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15107

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Den Dubbelen Arend", in 1885 opgericht door Ferdinand Joos en stopgezet in 1956. Woonhuis van 1925 (jaarsteen in achtergevel) met vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevel met verwerking van natuursteen voor onder meer hoge sokkel, zware puilijst, muurbanden, boogstenen en hoofdgestel. Risalietvormende linker travee met trapgevelbekroning. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-lateien en steekbogig ontlast. Rechthoekige poort met ijzeren I-latei op imposten; erboven, paneel met opschrift "Brouwerij". Klassieke gevelbekroning met gelede architraaf, fries met casementen en houten kroonlijst met tanden en consoles.

Gesloopte bedrijfsgebouwen.


Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n2 (S-T), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In verschillende documenten, waaronder de Annuaire de la Brasserie Belge uit 1948, is het adres van Brouwerij de Dubbele Arend Hazewindstraat 10. In de Nieuwstraat waren er doorheen de 19de en 20ste eeuw nog andere brouwerijen gevestigd. Mogelijk behoorde de brouwerswoning tot een andere brouwerij.

  • Informatie meegedeeld door Frank Becuwe (12 april 2023).
  • Informatie meegedeeld door Marc Cools (11 april 2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Brouwerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15107 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.